Inzulin v tabletce

27.6.2018
Citace:
A.Banerjee et al., Ionic liquids for oral insulin delivery, PNAS June 25, 2018. 201722338; published ahead of print June 25, 2018, https://doi.org/10.1073/pnas.1722338115
Zdroj
Chemická struktura geranátu a cholinu.

Úspěšné testy podávání inzulinu perorálně (v tabletkách) probíhají na laboratorních myší. Hormon inzulin snižuje hladinu glukózy v krvi a umožňuje její vstup do buněk, kde slouží jako zdroj energie. Diabetici, kteří mají vlastního inzulinu nedostatek, ho do krve dostávají pomocí injekcí. Nechráněná bílkovina jako inzulin nevydrží silně kyselé prostředí žaludku a působení trávících enzymů.

Skutečný vzhled kapsle s iontovou kapalinou, nahoře lahvička se shodným obsahem (foto Harvard SEAS).Řešení představuje speciální kapsle s obalem odolným proti působení kyselin, který se ve slabě zásaditém prostředí střeva rozpustí a uvolní směs inzulinu a kapalná směs opačně nabitých částic, iontů, dobrý vodič elektřinyiontové kapaliny?, která inzulin ochrání před působením trávících enzymů a umožní jeho průchod střevní stěnou do krve. Tvoří ji směs cholinu a geranátu, aniontu geraniové (3,7-dimethyl-2,6-oktadienové) kyseliny. Chemickou strukturu vidíme na obrázku. Působení pilulek u myší přetrvá 12 hodin, déle než vydrží inzulin podávaný injekcí. Klinické testy na lidech se připravují.

 
Odeslat komentář k článku "Inzulin v tabletce "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Inzulin v tabletce " e-mailem

Diskuse/Aktualizace